Paulustavelsphotos  logo invert

http://paul ustravelspho tos.freegb.nl

Klik hier voor gastenboek.

paulus travels

Bij de grens moet je een dollar betalen om een stempel te krijgen, zelfs als je weg gaat. Bij de plek waar we een boot  moeten pakken barst het van de buitenlanders. Het probleem is dat er te weinig speed boten zijn en het water erg laag staat. Er is een grote boot daar past iedereen wel in maar dan is 10 dollar per persoon te veel. Dus wachten we tot ze zakken met de prijs maar na een uurtje zit er nog geen beweging in. Oké 10 dollar dus en naar de overkant naar de grens van Cambodja.

Daar weer betalen voor een stempel maar  ja het is een illegale oversteek plaats. Het duurt allemaal erg lang want Rene, een Nederlander, heeft een probleem met z’n visum en hij moet terug. Het is alweer half 1 als we verder gaan en de reis duurt 5 uur naar Stoeng  Treng.

HPIM3676 HPIM367902

Daar gaan we naar een guesthouse wat Jorg  en Patricia hebben uitgezocht……………. Als we in de stad wat gaan eten komen we Neil en Anna weer tegen ze zaten ook in de boot vandaag. Na het eten  gaan we naar het tempel feest aan de overkant van de rivier. Deze tempel is gesloopt door Pol Pot en is weer opgebouwd en wordt deze dagen  ingewijd. Het feest wordt ook gehouden om verder bouwen aan het complex  mogelijk te maken. Als we aankomen worden we door hordes Cambodjaanse mensen gevolgd. Ze kijken hoofdzakelijk naar Jorg want die is wel erg  lang.
 

HPIM3692
HPIM369102

Ze meten zich aan zijn rug en komen er achter dat het eigenlijk een dwergvolk is. Dit alles brengt nogal wat  gelach met zich mee. Een jonge man laat ons de tempel zien waar op alle  windstreken een gat is gegraven.

HPIM3688

In deze gaten gooit men geld voor de tempel. Je kan voor 500 real dansen met een meisje het geld is voor de tempel.

HPIM3684

Met een bootje weer terug en slapen want het is al weer 1 uur. Tjonge wat een lekkere matras. We moeten om 6.30 uur op want de boot gaat om 7.30 uur naar Kampong Cham. De boot is erg snel wel 40 of 50 km per uur. We zijn al om half 3 in Kampong Cham en vinden onderdak in het Mekong Hotel.

HPIM3703 HPIM3704
HPIM370602 HPIM3715

Na het wisselen van geld en een  e-mail verstuurd te hebben loop ik met Neil en Anna door de stad.

HPIM3711

We komen bij een draaimolen waarmaar 3 kinderen in zitten. Ik spreek de eigenaar aan en of hij z.’n molen wil laten draaien voor een dollar en of ik dan de kinderen er op mach sturen.  Hij stemt in. Nou wat hadden die kinderen een feest. Al een paar keer  heeft er een goed engels sprekende Cambodjaan ons aan gesproken. Of we  niet wat nodig hebben op het gebied van vervoer. Dus we spreken voor  morgen ochtend af om iets over een minibus naar Siem Reap. Het avond eten is in de 2 Dragons waar we de vrouw des huize wat Laos food laten maken.

HPIM3716

We moeten om 9 uur vertrekken. De weg is het eerste uur nog wel goed maar het wordt snel slechter. Het busje heeft  geen airco dus moeten de ramen open, want het is tegen de 40 graden. Een  uurtje na de lunch staat alles op de weg stil.

HPIM3725
HPIM372602

Wij eruit en kijken. Er is een vrachtwagen van de weg geraakt. Er wordt een grote caterpillar bij gehaald en die trekt de vrachtwagen eruit. Het verkeer gaat weer verder maar na 10 minuten staat alles weer stil want een 2de wagen met aanhanger is van de  weg geraakt. De aanhanger ligt op z’n kant dus die laten ze lekker liggen en de wagen trekken ze er weer uit.
 

HPIM3727 HPIM3729
HPIM373302

Nu kunnen wij tenminste ook weer verder. De ramen staan open en er is zoveel stof dat we monddoeken en  zonnebrillen dragen. In Siemreap gaan we naar het………….. guesthouse. Wat in  een rustig gedeelte van de stad is en maar 10 minuten van het centrum. Tijd voor een paar biertjes en informatie over de Angkor Wat. Er zijn  backpakkers die ons vertellen hoe zij het gedaan hebben. Het guesthouse  kan je ook goed helpen, zij hebben daar een aantal bestuurders die je de  tempels laat zien tegen betaling. Wij besluiten met z’n vijven om een Toyota 4x4 te huren met bestuurder voor 25 dollar per dag. Lekker slapen na 3 dagen reizen en morgen de tempels bezoeken. 9 Uur is het als we ’s  ochtends op pad gaan. Iedereen heeft heerlijk geslapen. De conclusie is dat de matrassen in Cambodja veel beter/lekkerder zijn als in Laos. Het  eerste complex waar we naar toe gaan is waar de bouw van al de tempels in de omgeving begonnen is.Om alles te mogen bekijken moet je een pas kopen. Wij nemen een 3 daagse passe-partout die 40 dollar kost. Foto er op en op  naar de Roulos Groep.

HPIM3735 HPIM3756 HPIM3769
HPIM3759 HPIM3768
HPIM3758

Hier zijn de eerste 3 tempels Bakong,  Preah Ko en Lolei. Het is overweldigend al dat steen wat bewerkt. Gelukkig  hebben we 10 liter water bij ons want het is heet.

HPIM3763

Erg heet. Na het bezoek van de Roulos  Groep gaan we in Siemreap een hapje eten.

HPIM3774

En daarna maken we onze opwachting bij Angkor Thom welk complex meerdere tempels bevat. Maar de meest aansprekende tempel is wel Bayon.
 

HPIM3800

Deze tempel heeft allemaal hoofden van steen.

HPIM3850 HPIM3866
HPIM3870
HPIM385702

Ook is hier nog The Terrace of the Elephants, waar de trappen worden geflankeerd door stenen olifanten en muren met afbeldingen van deze dieren.
 

HPIM3841 HPIM3840

Tegen zonsondergang gaan we naar Ta Son  om met andere bezoekers naar de ondergaande zon te kijken. Het is hier wel  erg druk. Bij aankomst in het guesthouse is het eerst bier tijd waarna de  douche en het avondmaal volgen. In de kamer wat t.v kijken en dan lekker slapen. De volgende ochtend beginnen we met het uit een geel/rode steen  opgetrokken Bantae Srey.
 

HPIM3912
HPIM388702

Hier van zeggen ze dat het moet zijn ontworpen door een vrouw. Het beeldhouw werk is hier van grote klasse.

HPIM3892
HPIM392402
HPIM388802
HPIM389405
HPIM391802
HPIM3899

Dit is wel zo verschrikkelijk mooi wat kan de rest van de dag nog brengen? Na nog een paar tempels sluiten we de dag af met een eerste rondgang over de hoofdtempel de Angkor Wat. Een mooie lange entree en prachtige torens. Dit is wel een grote tempel en ik ben blij dat we hier morgen weer terug komen. Anderhalf uur is namelijk  niet genoeg om alles te bekijken. Het eind van de 2e dag zijn we allemaal  erg moe en voldaan maar we kunnen nog wel meer tempels hebben. Na een motorstoring van de auto op naar de Angkor Wat voor de 2e keer. Om een foto van het geheel te maken loop ik meteen door naar de achterkant en  maak aldaar een foto. Waarna ik de rest van dit grootse gebouw bekijk. We gaan nog even naar de Angkor Thom want dat was toch wel een all time favorite voor ons. In de nabijheid liggen nog een paar kleinere complexen  die we bezoeken. De laatste tempel is Taprohn waar we met bier en  zonsondergang deze geweldige 3 dagen afsluiten. De eerste weken hoeven we geen tempel meer te zien we hebben allemaal last van een tempeldrempel. We besluiten allemaal nog een dagje uit te rusten en Siemreap zelf te gaan bekijken.

HPIM4228 HPIM423102
HPIM424402 HPIM4247
HPIM4252

Ik koop hier een metalen Buddha hoofd als  herinnering. En ga nog even naar de krokodillen farm.

HPIM422302

Ik koop een ticket voor de bus die morgen  naar Bangkok gaat. Dus vroeg op want hij haalt me om 7 uur op. De weg daar  naar toe is in Cambodja erg slecht
 

HPIM4263
HPIM4266
HPIM426702

maar na de grens is dat gelukkig opgelost  en zoevend gaan we over de Thaise wegen naar Bangkok

paulus travels
Paulustavelsphotos  logo invert